Topics

acrn tools warn on startup


Ross Burton
 

So I've acrn-hypervisor working on my NUC as demonstrated by cpuid -l
0x40000000 showing ACRNACRNACRN. I've build kernel-acrn using
kernel_config_uefi_sos and it boots, but I get these warnings on
startup:

$ dmesg | grep ACRN
Hypervisor detected: ACRN
ACRNTrace; Failed to setup SBuf, cpuid 0
ACRN HVLog: Failed to init last hvlog devs, errno -19
ACRN HVLog: Initialised hvlog module with 4 cpu

Are these okay to ignore, or are they going to cause me problems?

Thanks,
Ross


Geoffroy Van Cutsem
 

-----Original Message-----
From: acrn-users@lists.projectacrn.org [mailto:acrn-
users@lists.projectacrn.org] On Behalf Of Ross Burton
Sent: Wednesday, January 30, 2019 2:12 PM
To: acrn-users@lists.projectacrn.org
Subject: [acrn-users] acrn tools warn on startup

So I've acrn-hypervisor working on my NUC as demonstrated by cpuid -l
0x40000000 showing ACRNACRNACRN. I've build kernel-acrn using
kernel_config_uefi_sos and it boots, but I get these warnings on
startup:

$ dmesg | grep ACRN
Hypervisor detected: ACRN
ACRNTrace; Failed to setup SBuf, cpuid 0 ACRN HVLog: Failed to init last hvlog
devs, errno -19 ACRN HVLog: Initialised hvlog module with 4 cpu

Are these okay to ignore, or are they going to cause me problems?
As far as I know these are not critical errors, at least not for the hypervisor. Can you paste the output of:
* dmesg | grep vh
* ls /dev/acrn*

Thanks,
Geoffroy


Thanks,
Ross


Ross Burton
 

(abridged because I'm transcribing, no working networking on this NUC
with the acrn kernel for some reason)

$ dmesg | grep hv
Command line: ... hvlog=2M@0x1fe00000
vhm: hv api version 1.0
ACRN HVLog: Failed to init last hvlog devs errno -19
ACRN HVLog: Initialised hvlog module with 4 cpu

$ ls -l /dev/acrn*
crw------ /dev/acrn_hvlog_cur_0 10,52
crw------ /dev/acrn_hvlog_cur_1 10,51
crw------ /dev/acrn_hvlog_cur_2 10,50
crw------ /dev/acrn_hvlog_cur_3 10,49
crw------ /dev/acrn_vhm 243,0

$ acrnlog
hvlog_open_dev 208
/dev/acrn_hwlog_cur_0: Bad file descriptor
(repeated for 1 2 3)
hvlog_open_dev 208
/dev/acrn_hvlog_last_0: Bad file descriptior
(repeated for 1 2 3)
open cur:0 last:0

Ross



On Wed, 30 Jan 2019 at 15:58, Geoffroy Van Cutsem
<geoffroy.vancutsem@intel.com> wrote:



-----Original Message-----
From: acrn-users@lists.projectacrn.org [mailto:acrn-
users@lists.projectacrn.org] On Behalf Of Ross Burton
Sent: Wednesday, January 30, 2019 2:12 PM
To: acrn-users@lists.projectacrn.org
Subject: [acrn-users] acrn tools warn on startup

So I've acrn-hypervisor working on my NUC as demonstrated by cpuid -l
0x40000000 showing ACRNACRNACRN. I've build kernel-acrn using
kernel_config_uefi_sos and it boots, but I get these warnings on
startup:

$ dmesg | grep ACRN
Hypervisor detected: ACRN
ACRNTrace; Failed to setup SBuf, cpuid 0 ACRN HVLog: Failed to init last hvlog
devs, errno -19 ACRN HVLog: Initialised hvlog module with 4 cpu

Are these okay to ignore, or are they going to cause me problems?
As far as I know these are not critical errors, at least not for the hypervisor. Can you paste the output of:
* dmesg | grep vh
* ls /dev/acrn*

Thanks,
Geoffroy


Thanks,
Ross




Geoffroy Van Cutsem
 

It looks like the hypervisor is there and you can use it. The stuff that's broken is the logging and tracing but I don't believe this would prevent you from starting up VMs.

I don't know myself what can cause the hvlog failure. I know we've seen that in the past so hopefully others monitoring this list can provide some guidance.

-----Original Message-----
From: acrn-users@lists.projectacrn.org [mailto:acrn-
users@lists.projectacrn.org] On Behalf Of Ross Burton
Sent: Thursday, January 31, 2019 6:23 PM
To: acrn-users@lists.projectacrn.org
Subject: Re: [acrn-users] acrn tools warn on startup

(abridged because I'm transcribing, no working networking on this NUC with
the acrn kernel for some reason)

$ dmesg | grep hv
Command line: ... hvlog=2M@0x1fe00000
vhm: hv api version 1.0
ACRN HVLog: Failed to init last hvlog devs errno -19 ACRN HVLog: Initialised
hvlog module with 4 cpu

$ ls -l /dev/acrn*
crw------ /dev/acrn_hvlog_cur_0 10,52
crw------ /dev/acrn_hvlog_cur_1 10,51
crw------ /dev/acrn_hvlog_cur_2 10,50
crw------ /dev/acrn_hvlog_cur_3 10,49
crw------ /dev/acrn_vhm 243,0

$ acrnlog
hvlog_open_dev 208
/dev/acrn_hwlog_cur_0: Bad file descriptor (repeated for 1 2 3)
hvlog_open_dev 208
/dev/acrn_hvlog_last_0: Bad file descriptior (repeated for 1 2 3) open cur:0
last:0

Ross



On Wed, 30 Jan 2019 at 15:58, Geoffroy Van Cutsem
<geoffroy.vancutsem@intel.com> wrote:



-----Original Message-----
From: acrn-users@lists.projectacrn.org [mailto:acrn-
users@lists.projectacrn.org] On Behalf Of Ross Burton
Sent: Wednesday, January 30, 2019 2:12 PM
To: acrn-users@lists.projectacrn.org
Subject: [acrn-users] acrn tools warn on startup

So I've acrn-hypervisor working on my NUC as demonstrated by cpuid
-l
0x40000000 showing ACRNACRNACRN. I've build kernel-acrn using
kernel_config_uefi_sos and it boots, but I get these warnings on
startup:

$ dmesg | grep ACRN
Hypervisor detected: ACRN
ACRNTrace; Failed to setup SBuf, cpuid 0 ACRN HVLog: Failed to init
last hvlog devs, errno -19 ACRN HVLog: Initialised hvlog module with
4 cpu

Are these okay to ignore, or are they going to cause me problems?
As far as I know these are not critical errors, at least not for the hypervisor.
Can you paste the output of:
* dmesg | grep vh
* ls /dev/acrn*

Thanks,
Geoffroy


Thanks,
Ross




Yin, Fengwei
 

On 2/1/19 6:55 AM, Geoffroy Van Cutsem wrote:
It looks like the hypervisor is there and you can use it. The stuff that's broken is the logging and tracing but I don't believe this would prevent you from starting up VMs.
Yes. This log is showed because the hv logging/tracing has problem. It
doesn't impact the VM booting.

I don't know myself what can cause the hvlog failure. I know we've seen that in the past so hopefully others monitoring this list can provide some guidance.

-----Original Message-----
From: acrn-users@lists.projectacrn.org [mailto:acrn-
users@lists.projectacrn.org] On Behalf Of Ross Burton
Sent: Thursday, January 31, 2019 6:23 PM
To: acrn-users@lists.projectacrn.org
Subject: Re: [acrn-users] acrn tools warn on startup

(abridged because I'm transcribing, no working networking on this NUC with
the acrn kernel for some reason)

$ dmesg | grep hv
Command line: ... hvlog=2M@0x1fe00000
vhm: hv api version 1.0
ACRN HVLog: Failed to init last hvlog devs errno -19 ACRN HVLog: Initialised
hvlog module with 4 cpu
This log shows the hvlog device is not initialized successfully. Can you
share the your whole SOS kernel dmesg?

Regards
Yin, Fengwei


$ ls -l /dev/acrn*
crw------ /dev/acrn_hvlog_cur_0 10,52
crw------ /dev/acrn_hvlog_cur_1 10,51
crw------ /dev/acrn_hvlog_cur_2 10,50
crw------ /dev/acrn_hvlog_cur_3 10,49
crw------ /dev/acrn_vhm 243,0

$ acrnlog
hvlog_open_dev 208
/dev/acrn_hwlog_cur_0: Bad file descriptor (repeated for 1 2 3)
hvlog_open_dev 208
/dev/acrn_hvlog_last_0: Bad file descriptior (repeated for 1 2 3) open cur:0
last:0

Ross



On Wed, 30 Jan 2019 at 15:58, Geoffroy Van Cutsem
<geoffroy.vancutsem@intel.com> wrote:



-----Original Message-----
From: acrn-users@lists.projectacrn.org [mailto:acrn-
users@lists.projectacrn.org] On Behalf Of Ross Burton
Sent: Wednesday, January 30, 2019 2:12 PM
To: acrn-users@lists.projectacrn.org
Subject: [acrn-users] acrn tools warn on startup

So I've acrn-hypervisor working on my NUC as demonstrated by cpuid
-l
0x40000000 showing ACRNACRNACRN. I've build kernel-acrn using
kernel_config_uefi_sos and it boots, but I get these warnings on
startup:

$ dmesg | grep ACRN
Hypervisor detected: ACRN
ACRNTrace; Failed to setup SBuf, cpuid 0 ACRN HVLog: Failed to init
last hvlog devs, errno -19 ACRN HVLog: Initialised hvlog module with
4 cpu

Are these okay to ignore, or are they going to cause me problems?
As far as I know these are not critical errors, at least not for the hypervisor.
Can you paste the output of:
* dmesg | grep vh
* ls /dev/acrn*

Thanks,
Geoffroy


Thanks,
Ross