Re: Problem with Industry Scenario on a NUC7i7DNH


Steve Osselton
 

Hi Yin,

Will validate whether suggested quick fix works. Looks like not happy building with gcc 9 (am using Ubuntu 19.10):

cc  -Iinclude  -Iinclude/lib  -Iinclude/lib/crypto  -Iinclude/common  -Iinclude/arch/x86  -Iinclude/arch/x86/boot  -Iinclude/arch/x86/guest  -Iinclude/arch/x86/lib  -Iinclude/debug  -Iinclude/public  -Iinclude/dm  -Iinclude/hw  -Iboot/include  -Iboot/include/guest  -I/home/steve/git/acrn-hypervisor/build/hypervisor/include  -Iarch/x86/configs/nuc7i7dnb  -Iscenarios/industry -I. -c  -include /home/steve/git/acrn-hypervisor/build/hypervisor/include/config.h -Wall -W -ffunction-sections -fdata-sections -fshort-wchar -ffreestanding -fsigned-char -m64 -mno-mmx -mno-sse -mno-sse2 -mno-80387 -mno-fp-ret-in-387 -mno-red-zone -mpopcnt -nostdinc -nostdlib -fno-common -Werror -O2 -fpie -fstack-protector-strong -DSTACK_PROTECTOR -mindirect-branch=thunk-extern -mindirect-branch-register -DCONFIG_RETPOLINE -DHV_DEBUG -DPROFILING_ON -fno-omit-frame-pointer  -gdwarf-2 pre_build/static_checks.c -o /home/steve/git/acrn-hypervisor/build/hypervisor/pre_build/static_checks.o -MMD -MT /home/steve/git/acrn-hypervisor/build/hypervisor/pre_build/static_checks.o
In file included from pre_build/static_checks.c:7:
include/lib/util.h: In function ‘mem_aligned_check’:
include/lib/util.h:30:1: error: ‘-mindirect-branch’ and ‘-fcf-protection’ are not compatible

Should I submit this as a bug report? Will try building on Clear Linux ...

Cheers Steve.

On Fri, 10 Jan 2020 at 09:18, Yin, Fengwei <fengwei.yin@...> wrote:
Hi Steve,

On 2020/1/10 下午5:12, Steve Osselton wrote:
> Hi Yin,
>
> What is the preferred way? Is there any chance of having the default
> value increased as I guess it would be nice
> to support Samsung SSDs "out of the box", without having to rebuild.
The default way is change it through "make menuconfig" command and
rebuild the ACRN. Changing Kconfig is kind of hack here.

For default value, we need trade off like whether there are many such
devices.

Could you please try the hack first so we could know whether this is
the root cause of your issue? Thanks.


Regards
Yin, Fengwei

>
> Cheers Steve.
>
> On Fri, 10 Jan 2020 at 09:06, Yin, Fengwei <fengwei.yin@...
> <mailto:fengwei.yin@...>> wrote:
>
>     Hi Steve,
>
>     On 2020/1/10 下午5:02, Steve Osselton wrote:
>      > Hi Yin,
>      >
>      > I have a Samsung PCI SSD installed. Looking at it's capabilities
>     I get:
>      >
>      > Capabilities: [b0] MSI-X: Enable+ Count=33 Masked-
>      >
>      > So looks like this is the problem. It it easy to up the number of
>      > supported MSIX tables?
>     The easiest way to try is change the file:
>          hypervisor/arch/x86/Kconfig
>     which has:
>          config MAX_MSIX_TABLE_NUM
>               int "Maximum number of MSI-X tables per device"
>               range 1 2048
>               default 16  ---> 64
>
>     You could try it as quick check. It's not the preferred way...
>
>
>     Regards
>     Yin, Fengwei
>
>      >
>      > Cheers Steve.
>      >
>      > On Fri, 10 Jan 2020 at 05:00, Yin, Fengwei <fengwei.yin@...
>     <mailto:fengwei.yin@...>
>      > <mailto:fengwei.yin@... <mailto:fengwei.yin@...>>> wrote:
>      >
>      >     Hi Osselton,
>      >     It looks like there is one PCI device in your system which
>     has more than
>      >     16 MSIX table.
>      >
>      >     Can you boot to native linux and dump the MSI table of each
>     PCI devices
>      >     on your board?
>      >
>      >
>      >     Regards
>      >     Yin, Fengwei
>      >
>      >     On 2020/1/9 下午6:30, Steve Osselton wrote:
>      >      > Hi Liz,
>      >      >
>      >      > Was just following the instructions for example industry
>     scenario
>      >     for
>      >      > the 1.4 release, didn't build anything myself.
>      >      > Have tried again from scratch using latest updates for 1.5:
>      >      >
>      >      > 1 - Installed clear-32030-live-server.iso onto hard disk.
>      >      > 2 - Boot:
>      >      >
>      >      > # wget
>      >      >
>      >
>     https://raw.githubusercontent.com/projectacrn/acrn-hypervisor/master/doc/getting-started/acrn_quick_setup.sh
>      >      > # chmod +x acrn_quick_setup.sh
>      >      > # ./acrn_quick_setup.sh -s 32030 -d -i
>      >      > # efibootmgr -c -l '\EFI\acrn\acrn.efi' -d /dev/sda -p 1
>     -L ACRN -u
>      >      > "uart=port@0x3f8"
>      >      >
>      >      > 3 - Reboot:
>      >      >
>      >      > Console output:
>      >      >
>      >      > ACRN Hypervisor
>      >      > calibrate_tsc, tsc_khz=2100000
>      >      > [11187656us][cpu=0][(null)][sev=2][seq=1]:HV version
>      >      > 1.5-unstable-2020-01-05 11:33:11- DBG (daily tag:) build by
>      >     mockbuild,
>      >      > start time 11171478us
>      >      > [11201829us][cpu=0][(null)][sev=2][seq=2]:API version 1.0
>      >      > [11207570us][cpu=0][(null)][sev=2][seq=3]:Detect
>     processor: Intel(R)
>      >      > Core(TM) i7-8650U CPU @ 1.90GHz
>      >      > [11218392us][cpu=0][(null)][sev=2][seq=4]:Assertion failed
>     in file
>      >      > hw/pci.c,line 448 : fatal error
>      >      >
>      >      > Still failing ...
>      >      >
>      >      > Cheers Steve.
>      >      >
>      >      >
>      >      > On Thu, 9 Jan 2020 at 02:40, Liu, Fuzhong
>     <fuzhong.liu@... <mailto:fuzhong.liu@...>
>      >     <mailto:fuzhong.liu@... <mailto:fuzhong.liu@...>>
>      >      > <mailto:fuzhong.liu@...
>     <mailto:fuzhong.liu@...> <mailto:fuzhong.liu@...
>     <mailto:fuzhong.liu@...>>>> wrote:
>      >      >
>      >      >     Hi Steve____
>      >      >
>      >      >     Seem like, you are using very old codebase, can you
>     try with v1.4
>      >      >     codebase first?____
>      >      >
>      >      >     If not; please share the commit id.____
>      >      >
>      >      >     Thanks!____
>      >      >
>      >      >     __ __
>      >      >
>      >      >     BR.____
>      >      >
>      >      >     Fuzhong____
>      >      >
>      >      >     __ __
>      >      >
>      >      >     *From:* acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>
>      >     <mailto:acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>>
>      >      >     <mailto:acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>
>      >     <mailto:acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>>>
>      >      >     <acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>
>      >     <mailto:acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>>
>      >      >     <mailto:acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>
>      >     <mailto:acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>>>> *On Behalf Of *Steve
>      >     Osselton
>      >      >     *Sent:* Wednesday, January 8, 2020 11:34 PM
>      >      >     *To:* acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>
>      >     <mailto:acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>>
>      >      >     <mailto:acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>
>      >     <mailto:acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>>>
>      >      >     *Subject:* Re: [acrn-users] Problem with Industry
>     Scenario on a
>      >      >     NUC7i7DNH____
>      >      >
>      >      >     __ __
>      >      >
>      >      >     Hi Liu,____
>      >      >
>      >      >     __ __
>      >      >
>      >      >     On inspection was running an old BIOS version, have
>     upgraded to
>      >      >     latest version (DNi70067) and disabled hyper
>     threading.____
>      >      >
>      >      >     Things are improved in that I now get diagnostics from
>     the serial
>      >      >     port:____
>      >      >
>      >      >     __ __
>      >      >
>      >      >     ACRN Hypervisor
>      >      >     calibrate_tsc, tsc_khz=2100000
>      >      >     [11041475us][cpu=0][sev=2][seq=1]:HV version
>      >     1.4-unstable-2019-11-18
>      >      >     09:13:55- DBG (daily tag:) build by mockbuild, start time
>      >     11028016us
>      >      >     [11054921us][cpu=0][sev=2][seq=2]:API version 1.0
>      >      >     [11059914us][cpu=0][sev=2][seq=3]:Detect processor:
>     Intel(R)
>      >      >     Core(TM) i7-8650U CPU @ 1.90GHz
>      >      >     [11069846us][cpu=0][sev=2][seq=4]:Assertion failed in file
>      >      >     hw/pci.c,line 250 : fatal error____
>      >      >
>      >      >     __ __
>      >      >
>      >      >     So still failing.____
>      >      >
>      >      >     __ __
>      >      >
>      >      >     Also as a comment, the BIOS settings descriptions, are
>     badly
>      >     out of
>      >      >     step with what you see from the latest visual BIOS.____
>      >      >
>      >      >     __ __
>      >      >
>      >      >     Cheers Steve.____
>      >      >
>      >      >     __ __
>      >      >
>      >      >     On Wed, 8 Jan 2020 at 13:46, Liu, Fuzhong
>      >     <fuzhong.liu@... <mailto:fuzhong.liu@...>
>     <mailto:fuzhong.liu@... <mailto:fuzhong.liu@...>>
>      >      >     <mailto:fuzhong.liu@...
>     <mailto:fuzhong.liu@...>
>      >     <mailto:fuzhong.liu@...
>     <mailto:fuzhong.liu@...>>>> wrote:____
>      >      >
>      >      >         Hi Steve,____
>      >      >
>      >      >         Please disable Hyper thread in BIOS for
>     workaround.____
>      >      >
>      >      >         This issue is fixed in  v1.5; will release soon.____
>      >      >
>      >      >         ____
>      >      >
>      >      >         BR.____
>      >      >
>      >      >         Fuzhong____
>      >      >
>      >      >         ____
>      >      >
>      >      >         *From:* acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>
>      >     <mailto:acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>>
>      >      >         <mailto:acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>
>      >     <mailto:acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>>>
>      >      >         <acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>
>      >     <mailto:acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>>
>      >      >         <mailto:acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>
>      >     <mailto:acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>>>> *On Behalf Of *Steve
>      >      >         Osselton
>      >      >         *Sent:* Wednesday, January 8, 2020 8:32 PM
>      >      >         *To:* acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>
>      >     <mailto:acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>>
>      >      >         <mailto:acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>
>      >     <mailto:acrn-users@...
>     <mailto:acrn-users@...>>>
>      >      >         *Subject:* [acrn-users] Problem with Industry
>     Scenario on a
>      >      >         NUC7i7DNH____
>      >      >
>      >      >         ____
>      >      >
>      >      >         Hi,
>      >      >
>      >      >         Am essentially following the deployment
>     instructions for the
>      >      >         ACRN industry scenario
>      >      >         using a NUC7i7DNH with a serial port connected.
>      >      >
>      >      >
>     https://projectacrn.github.io/latest/getting-started/rt_industry.html
>      >      >
>      >      >         Flashing clear-31670-live-server.iso worked fine. Then
>      >     followed
>      >      >         the "Use the pre-installed industry ACRN hypervisor"
>      >      >         section and installed serial port support. Again
>     this all
>      >     worked
>      >      >         fine and looked good.
>      >      >
>      >      >         I then rebooted the NUC. At HDMI console get
>     "Intel NUC"
>      >     banner
>      >      >         with the following at top LHS of screen:
>      >      >
>      >      >         detected 8 processes, 8 enabled
>      >      >         current on process 0
>      >      >
>      >      >         And on serial port:
>      >      >
>      >      >         E0S0 S0
>      >      >
>      >      >         Not sure what has happened here. Am I missing
>     something
>      >     obvious ?
>      >      >
>      >      >         Thanks Steve ____
>      >      >
>      >      >
>      >      >     ____
>      >      >
>      >      >     __ __
>      >      >
>      >      >     -- ____
>      >      >
>      >      >     Engineering Director____
>      >      >
>      >      >     IOTech Systems Ltd.____
>      >      >
>      >      >     __
>      >      >
>      >      >
>      >      >
>      >      > --
>      >      > Engineering Director
>      >      > IOTech Systems Ltd.
>      >      >
>      >
>      >
>      >
>      >
>      >
>      > --
>      > Engineering Director
>      > IOTech Systems Ltd.
>      >
>
>
>
>
>
> --
> Engineering Director
> IOTech Systems Ltd.
>





--
Engineering Director
IOTech Systems Ltd.

Join acrn-users@lists.projectacrn.org to automatically receive all group messages.