Re: Cannot launch hart RT UOS when running Ubuntu as SOS


Yin, Fengwei <fengwei.yin@...>
 

Hi Alfonso,

On 2020/1/9 下午5:11, Alfonso Sanchez-Beato wrote:
Hi Liu and Geoffroy,
Right, I had forgotten to copy acrn.efi to the EFI partition after re-compiling, thanks for reminding me. With that things move forward a bit, but I still get errors:
https://paste.ubuntu.com/p/R7THmm3hK6/
It's related with iasl in your SOS. We have constrain for iasl version.


Regards
Yin, Fengwei

Version info:
$ acrn-dm -v
DM version is: 1.4-unstable-bcefd673 (daily tag:acrn-2019w47.1-140000p), build by ubuntu@2020-01-09 09:45:17
ubuntu@nuc:~$ uname -a
Linux nuc 4.19.78-98.iot-lts2018-sos #1 SMP PREEMPT Mon Nov 18 09:22:10 PST 2019 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
I have not been able yet to get output from the serial port, unfortunately.
Full dmesg output: https://paste.ubuntu.com/p/G8DtQTMrbS/
I see there an hvlog error which I do not know if it is relevant or not:
$ sudo dmesg | grep -i ACRN
[    0.000000] Command line: BOOT_IMAGE=/boot/acrn/org.clearlinux.iot-lts2018-sos.4.19.78-98 pci_devices_ignore=(0:18:1) console=tty0 console=ttyS0 root=/dev/sda3 rw rootwait ignore_loglevel no_timer_check consoleblank=0 i915.nuclear_pageflip=1 i915.avail_planes_per_pipe=0x01010F i915.domain_plane_owners=0x011111110000 i915.enable_gvt=1 i915.enable_guc=0 hvlog=2M@0x1FE00000
[    0.000000] Hypervisor detected: ACRN
[    0.054541] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/acrn/org.clearlinux.iot-lts2018-sos.4.19.78-98 pci_devices_ignore=(0:18:1) console=tty0 console=ttyS0 root=/dev/sda3 rw rootwait ignore_loglevel no_timer_check consoleblank=0 i915.nuclear_pageflip=1 i915.avail_planes_per_pipe=0x01010F i915.domain_plane_owners=0x011111110000 i915.enable_gvt=1 i915.enable_guc=0 hvlog=2M@0x1FE00000
[    1.058634] acrngt found
[    1.143414] ACRNTrace: Initialized acrn trace module with 4 cpu
[    1.144809] ACRN HVLog: Failed to init last hvlog devs, errno -19
[    1.144976] ACRN HVLog: Initialized hvlog module with 4 cpu
Thanks
Alfonso
On Thu, Jan 9, 2020 at 3:37 AM Liu, Fuzhong <fuzhong.liu@... <mailto:fuzhong.liu@...>> wrote:
Hi Alfonso____
Could you please share acrn.efi and acrn-dm commit info?____
__ __
With following steps:____
1. run “acrn-dm -v” in sos ____
2. run “version” in HV console____
We need them to reproduce this issue.____
Thanks!____
__ __
BR.____
Fuzhong____
__ __
*From:* acrn-users@...
<mailto:acrn-users@...>
<acrn-users@...
<mailto:acrn-users@...>> *On Behalf Of *Liu, Fuzhong
*Sent:* Thursday, January 9, 2020 5:36 AM
*To:* acrn-users@...
<mailto:acrn-users@...>
*Subject:* Re: [acrn-users] Cannot launch hart RT UOS when running
Ubuntu as SOS____
__ __
Hi Alfonso____
Please share your acrn.efi and acrn-dm, will reproduce this issue on
our side.____
Thanks!____
__ __
BR.____
Fuzhong____
__ __
*From:* acrn-users@...
<mailto:acrn-users@...>
<acrn-users@...
<mailto:acrn-users@...>> *On Behalf Of *Alfonso
Sanchez-Beato
*Sent:* Wednesday, January 8, 2020 7:39 PM
*To:* acrn-users@...
<mailto:acrn-users@...>
*Subject:* Re: [acrn-users] Cannot launch hart RT UOS when running
Ubuntu as SOS____
__ __
Hi Liu,____
__ __
On Wed, Jan 8, 2020 at 12:12 PM Liu, Fuzhong <fuzhong.liu@...
<mailto:fuzhong.liu@...>> wrote:____
Hi Alfonso,____
You are using default launch_hard_rt_vm.sh, right?____
Maybe, it is SDC(by default) scenario for your acrn.efi, ____
Please refer following patch:____
____
*diff --git a/hypervisor/arch/x86/Kconfig
b/hypervisor/arch/x86/Kconfig*____
*index 41a78fe7..386a074b 100644*____
*--- a/hypervisor/arch/x86/Kconfig*____
*+++ b/hypervisor/arch/x86/Kconfig*____
@@ -1,6 +1,6 @@____
choice____
        prompt "ACRN Scenario"____
-       default SDC____
+default INDUSTRY____
        help____
          Select the scenario name to load corresponding VM
configuration.____
____
Then;____
____
cd ~/acrn-hypervisor____
make____
sudo make install____
____
And try again.____
__ __
I tried with that, but no difference in the traces :-/.____
Actually I had already tried with 'make all BOARD=nuc7i7dnb
SCENARIO=industry', which I guess i the same.____
____
____
Thanks!____
____
BR.____
Fuzhong____
__ __
Thanks____
Alfonso____
____
____
*From:* acrn-users@...
<mailto:acrn-users@...>
<acrn-users@...
<mailto:acrn-users@...>> *On Behalf Of
*alfonso.sanchez-beato@...
<mailto:alfonso.sanchez-beato@...>
*Sent:* Wednesday, January 8, 2020 5:44 PM
*To:* acrn-users@...
<mailto:acrn-users@...>
*Subject:* [acrn-users] Cannot launch hart RT UOS when running
Ubuntu as SOS____
____
Hi,
I have set-up Ubuntu as service OS by following the instructions
in
https://projectacrn.github.io/latest/tutorials/using_ubuntu_as_sos.html.
<https://projectacrn.github.io/latest/tutorials/using_ubuntu_as_sos.html>ACRN
is recognized as hypervisor and all looks good in principle.
However, after that I followed the instructions on how to start
an RT UOS
<https://projectacrn.github.io/latest/getting-started/rt_industry.html#install-and-launch-the-preempt-rt-vm>
and things fail:____
$ sudo /usr/share/acrn/samples/nuc/launch_hard_rt_vm.sh____
cpu1 online=1____
cpu2 online=1____
cpu3 online=1____
pm by vuart node-index = 1____
SW_LOAD: get ovmf path /usr/share/acrn/bios/OVMF.fd, size
0x200000____
vm_create: hard_rtvm____
VHM api version 1.0____
failed to create VM hard_rtvm____
The kernel output is:____
[ 1530.397790] smpboot: CPU 1 is now offline____
[ 1530.398653] vhm: try to offline cpu 1 with lapicid 2____
[ 1530.409744] smpboot: CPU 2 is now offline____
[ 1530.410476] vhm: try to offline cpu 2 with lapicid 4____
[ 1530.429694] smpboot: CPU 3 is now offline____
[ 1530.430509] vhm: try to offline cpu 3 with lapicid 6____
[ 1530.575078] nvme nvme0: failed to set APST feature (-19)____
[ 1530.579387] pci-stub 0000:02:00.0: claimed by stub____
[ 1530.661794] vhm_dev_open: opening device node____
[ 1530.663654] vhm: failed to create VM from Hypervisor !____
[ 1531.163905] vhm: failed to create VM from Hypervisor !____
[ 1531.664126] vhm: failed to create VM from Hypervisor !____
[ 1532.164360] vhm: failed to create VM from Hypervisor !____
[ 1532.664589] vhm: failed to create VM from Hypervisor !____
[ 1533.164775] vhm: failed to create VM from Hypervisor !____
[ 1533.664987] vhm: failed to create VM from Hypervisor !____
[ 1534.165215] vhm: failed to create VM from Hypervisor !____
[ 1534.665435] vhm: failed to create VM from Hypervisor !____
[ 1535.165656] vhm: failed to create VM from Hypervisor !____
[ 1535.682037] vhm: freed vm____
____
Any hint on what might be going wrong and instructions on how to
debug? I followed previously the tutorial for Clear Linux and
was able to launch the RT image. I am using a NUC7i7DNH device.
Thanks!
Alfonso____
__

Join acrn-users@lists.projectacrn.org to automatically receive all group messages.